Menu
Gildia Pióra na Patronite

Chyli się ku zachodowi

Chyli się ku zachodowi -
upalne popołudnie sierpniowe
czas kończyć kombajnowanie

Strudzony żniwiarz stojący
-na ściernisku- pokornie
chyli czoło -dziękując w duchu
za skwarną pogodę -Panu Bogu

Ociera lejący się pot z czoła
liczy wały słomy- jeszcze tylko
dziadka z tytoniowym skrętem
- poskromić

Ech gdzie te dzierlatki
żniwne festowanie o poranku
przy pajdzie chleba ze smalcem
gdzie te pokosy odbierane
przez panny dorodne
gdzie to przekrzykiwanie się
- na wzajem

-mruczy pod nosem dziadek
gdzie te dożynkowe przyśpiewki
na MATKI BOSKIEJ ZIELNEJ
w czas popołudniowej sjesty
orkiestry dętej wtórowanie
gdzie ta młodość

7630 wyświetleń
254 teksty
2 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!