Menu
Gildia Pióra na Patronite

***

chyba tylko ty wiedziałeś kiedy odejść
drewno równo poukładane
jak w szafie koszule
posegregowane wszystkie śmieci
jak w szufladach leki
mówiłeś że w życiu trzeba być
eleganckim...

wiesz "tego się nie robi" swojemu psu
będzie czekał i tęsknił
pustymi jak szklanka oczami
miskę wyliże upchnie nosem w kąt
by wyłapać ukochany zapach dłoni
a tu kość podana nie tak
nie ten szczęk otwieranej furtki...

on nie był przygotowany
czekał na wiosnę by znów cię przegonić
dać nura w trawę
wiesz "tego się nie robi" swojemu psu

nie robi się nam

Sylwia Pryga
pamięci teścia, dziadka 22.01.2021

*fraza zapożyczona z wiersza W. Szymborskiej

40 623 wyświetlenia
285 tekstów
27 obserwujących
  • Maciek Zz

    23 January 2021, 20:48

    Piękny epitafium.

    • Sylwia P.

      23 January 2021, 21:53

      Dziękuję Maćku. Wiesz, cholera, z niego to zawsze jajcarz był, ale żeby umrzeć w dzień dziadka, gdy wnuki miały z laurkami przyjść, to już lekka przesada...

    • Maciek Zz

      23 January 2021, 21:59

      Wielkie zaskoczenie dla wszystkich.

    • Sylwia P.

      23 January 2021, 22:01

      Fatalnie wyszło. No ale cóż, ponoć tam jest tylko dobrze 😌

    • Maciek Zz

      23 January 2021, 22:03

      Tak i dla jajcarzy jest miejsce.