Menu
Gildia Pióra na Patronite

Tercyna jakiej akurat potrzebowałem

Chodziłem sobie po polu taki szczęśliwy,
Jak to emeryt, którego świadczenie
Wspomaga jeszcze renta zdrowotna.

Wesoło przyglądałem się kolorowości,
Wiosennych cudnych kwiatów
I rwącemu radośnie nurtowi Wieśnika.

Wesoło kładłem parasol na ziemię,
Aby zrobić zdjęcie wybujającej wiośnie,
W deszczu i ośmiu Celsjuszach plus.

I ciągnik spotkałem i kury w jego cieniu,
Skryci w przyszłych promieniach słońca,
A Barbor falowaniem ogona znaczył teren.

Kiedy Ci drapię plecy lewej dłoni opuszkami,
To przypominam sobie pozyskiwanie żywicy
Ze starych sosen na Dolnym dzieciństwa Śląsku.

Pojadłem obiad jakbym poezji się nałapał.
A środków stylistycznych było ile trzeba.
Na deser cud, jeszcze dwie krztyny kaszanki.

Kurcze, jakie to życie proste i szczęśliwe.
Gdy są góry, a z nich spływają rzeki do Soły,
A wczoraj Górale zasiali jęczmień na kaszankę.

Kochajcie poezję, kochajcie dobrze zjeść
I poetów kochajcie, bo to z ich liter
Krzysztof Myszkowski tworzy melodie.

Tak się pisze czytelniku tercynę radziechowską.
To ta po której lekturze, pszczoły przy wapienniku,
Zaraz ku lip kwieciu fruną i bzyczą miodnie.

297 751 wyświetleń
4773 teksty
34 obserwujących
  • kukaczka

    20 April 2021, 06:29

    .. cyt: "Kurcze, jakie to życie proste i szczęśliwe" 🤔

    • fyrfle

      20 April 2021, 09:50

      Się zdarza i się czuje, mimo choróbsk i ciągłych złośliwości ludzi i losu, aż po naprawdę wielkie rany i bóle duszy, ale skulać się w lęku i bólu serca nie miałoby sensu. Za dojrzali jesteśmy, aby nie wiedzieć, że wystarczy iść miedzą, między rowami przy drodze powiatowej, a powrócić groblą stawów, które założył arcyksiąże Habsburg i wszystko przestaje w nas kołatać, spokój nastaje i wracamy do ogrodu, a tu trzeba cebule sadzić letniej obfitości kolorów i nie ma , że boli, bo, aby sól miał los, to trzeba mu wypełnić trzos pięknem przestrzeni i dwoje wypełnić po brzegi szczęściem, najlepiej wędrując,pracując i świętując.

    • kukaczka

      20 April 2021, 12:34

      ..ale zaczynając od "Dzień dobry" :)