Menu
Gildia Pióra na Patronite

wojna

cel !
tam stoi wróg

człowiek taki jak ty
inni politycy
kazali wziąć broń
krzycząc

cel !
tam stoi wróg

patrzysz w oczy
widzisz ten sam lęk
i pytanie
dlaczego zabrzmiało

cel !
tam stoi wróg

chłód broni
zapach prochu
ktoś wrzeszczy

pal !
pada pierwszy strzał
kanonada
i nagła cisza

ostatni
przyłożył pistolet
do swojej głowy
nikt nie powiedział

pal !
i tak pada strzał

koniec wojny
politycy podali
sobie ręce
na cmentarzu świata

159 517 wyświetleń
1079 tekstów
54 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!