Menu
Gildia Pióra na Patronite
Brygida M.

Brygida M.

Bystra 16.05.2023r

Co to zrobij trzeba, by mieć konsek chleba
autor- Brygida Murańska

Zyci gospodorza to ciynzko robota, by łobrobij pole, to gazdowsko cnota.
Krzyżycki powbijaj, do kozdego pola, coby łobrodziła poświyncono rola.
Na somprzod ryktowaj, pod zasioci pole, gnóoj połozkidywaj, by zasilić role.
Potym gazda łoroł zieleźnianym pługiym, tak sie tym umyncył, ze pot lecioł strugiym.
Kie juz zboze posioł, łozime i jare, bronami zawlekły gazdy konie – kare.
Potym zboze rosło, descym podlywane, łogrzywane słojcym, wiatrym kołysane.
Kie zboze dojrzało, przysło żniwowani, cekało na gazde kosy wyklepani.
Wbił do gnotka babke, klepoł walnom kwile, słychaj było echo jaze na póoł mile.
Kie dobrze naklepoł i łobłoncek wraził, co kto bydzie robił - z gaździnom uradził:
Ze skosi na ściane, gaździno łodbierze, dziecka powionzajom, kie kcom zjeś wiecerze.
„Komu sie nie lyni, tymu sie zielyni, a komu sie nie kce tego biyda depce”.
Kie juz powionzali, snopki postawili, po dwie copki dali, przed descym schronili.
Kie w babkak postoło, to nakładli fure, pomału jechali by woz nie wpod w dziure.
A przy chałpie płachty, cepy łozkładali i długo w stodole po snopkak cupkali.
Pote przewracali i duchali zboze, do workow wionzali - „ Przysporz Panie Boze”.
- Tak sie modlowali by im nie chybiło, do nastympnyk żniwow, by wsytkim starcyło.
Złotawej pszynicki kamiyniym zmielili, w dziyzce na zakwasie, chleba zacynili.
Gaździna napiekła, chlebusia dobrego, dzieciom tez naloła mlyculka ciepłego.
Wsytka zdrowi byli, ziymia im rodziła, ze jom w zocy mieli, tak sie wywdziyncyła.
Słome zaś na siecke drobniuśko zkronzali, by sie nie zmarniła, krowom polywali.
W sopie w polu, w chałpie cały cas robota, gospodorze mieli cierpliwoś ze złota.
I tak bez rok cały, uprawiali role, dzieci pomogały w codziynnym mozole.
Sanowali wsytko, kozdom skibe w roli, Pan Bog błogosławił w gospodarskij doli.

82 wyświetlenia
1 tekst
0 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!