Menu
Gildia Pióra na Patronite

"Definicja końca"

Byłeś okrętem mego życia przez
te wszystkie lata,
Wiatrem w sztormowych żaglach.

Biegunem odległym,
Nie osiągalnym;
Pulsem, tchnieniem witalnym.

Blaskiem księżyca, promieniami
słońca -
lecz dziś jest początkiem końca!

Piszę dziś znów, jesteś -
Osamotnionym okrętem
zmierzającym do nikąd,
Wiatrem pędzącym cicho.

Biegunem zmarzniętym,
chłodnym...
Pulsem wzburzonym, zawodnym...

Cieniem nocy, żarem
słońca ;
"Ty"! - definicją końca.

14 540 wyświetleń
204 teksty
2 obserwujących
  • 31 January 2017, 20:53

    Piękne, mądre, życiowe...
    Zgrabna konstrukcja wiersza.
    A.