Menu
Gildia Pióra na Patronite

Rymkiewicz

Był sumieniem poetów
bo poszedł drogą prawości
Otrząsnął się z komunizmu
jak z pyłu w cementowni
i zabłysnął diamentem
choć nie rzuconym na szaniec

Opowiadał o swoich ideologicznych przejściach
tłumaczył, i nauczał
Takiej postawy zabrakło Szymborskiej, Miłoszowi
i całej reszcie z Tuwimem włącznie.

Rymkiewicz stoi obok Herberta
Baczyńskiego i Gajcego
W towarzystwie niezwykle szacownym
bo w panteonie poetów
z czystym sumieniem.

76 521 wyświetleń
1012 tekstów
16 obserwujących
  • Victoria Angel

    5 February 2022, 19:39

    Miałam okazję troszkę przeczytać kilka wierszy Czesława Miłosza i Wisławy Szymborskiej. Poezja Szymborskiej jakoś do mnie nie mogła trafić.