Menu
Gildia Pióra na Patronite

,,Obrońcy spod Wizny".

,,Być zwyciężonym i nie ulec to zwycięstwo". - Józef Piłsudski

,,We wrześniu narodził się,
Ten złowrogi plan.
By Rzesza rozrosła się,
I zmienił się graniczny stan.
Szaleniec ze zgrozą rzekł.
Obróć Polskę w proch,
Gdy wszystko to rozpocznie się,
Usłyszę świst kul, płacz i szloch

By udaremnić ten plan,
Z odwagą chronili Ojczyzny bram,
Choć niewielu ruszyło w bój,
Zadali najeźdźcy ból.

Z ufnością czekali na sojuszniczy znak,
Lecz partner odwrócił się
I zgiął przed oprawcą swój kark.
Raginis z uśmiechem rzekł,
Nim skończę swój byt.
Gdy przeciwnik pojawi się
Nasz ogień rozpędzi go w mig.

Pokażcie więc, na co was stać,
Nie uciekniemy, nie będziemy się bać
Choć w boju niewielu nas jest,
Opisze nas chwalebna pieśń."

608 wyświetleń
18 tekstów
0 obserwujących
  • 4 April 2014, 12:40

    Z kolei stwierdzenie, że "...chyba tylko komediant może gadać o obronie ojczyzny...". Muszę przyznać, że jest to śmiało postawiona teza, ponieważ teraz powstaje wiele utworów akurat muzycznych, które wykorzystują tę tematykę.

  • 4 April 2014, 11:54

    Temat wojny faktycznie jest trudnym do opisania przedsięwzięciem. Trzeba spróbować sił i stawiać sobie z czasem wyższe wymagania.

  • awatar

    4 April 2014, 11:17

    Wojna i Raginis to trudne tematy na wiersz
    chyba tylko komediant może gadać o obronie ojczyzny by "opisała go chwalebna pieśń"