Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

"Kamieniem jestem I" 2017/2018

Bezdennym kamieniem jestem!
Podobnym do tysiąca kamieni.
Umieszczonym na granicy śmierci,
Wrzuconym w koryto rzeki.

Uporczywie niknie...
Bezustannie jęczy...

Niezniszczalnym kamieniem jestem!
Bordowym - lżejszym od powietrza.
Uderzonym o powierzchnie wody,
Wrzuconym nie płytko, nie głęboko...

Niestrudzonym kamieniem jestem!
Ciecz wyczerpuje moje wnętrzności.
Bełkoczę - na wierzch wychodzą bąbelki.
A Ty ozięble omijasz tysiące kamieni!

Kamień żyje...
Kamień kona...

Poruszasz się do małych pęcherzy,
Wydobywasz kamień bordowy.
Nieczule trzymasz w garści,
Z powrotem wrzucasz do rzeki.

~ Bordowym kamieniem jestem!
Niezbędnym dla pokrewnych kamieni...

933 wyświetlenia
5 tekstów
24 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!