Menu
Gildia Pióra na Patronite

BARANEK 2020

Baranka gdy wywiedli by upadł
Pod ciężarem wszystkich to powstał
I pofrunął do brazylijskich faweli
Powiedział że są pierwszymi
Bo tylko oni umieją rozmnożyć zupę
Dla głodnego nieproszonego
Rozcięczając ją i dzieląc się
Czyniąc siebie uboższymi ciut
Czynią drugich sytymi ciałem i duchem

Potem zstąpił do piekła
Piekło to tu na ziemi
I pozwolił mówić pieniądzowi
Wodził go pieniądz niby słuchając Baranka
Nawet polały się łzy z zielonych banknotów
I nic zupełnie nic ni o tyci ciut pieniądz
Nie zmniejszył strug krwi potu łez

Baranek wrócił do wilków
Którzy teraz zarządzają Dobrą Nowiną
W imię Ojca i Syna i Ducha Świętego

insp.Ernest Bryll, wiersz Baranek

297 751 wyświetleń
4773 teksty
34 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!