Menu
Gildia Pióra na Patronite

Na Andrzeja

Andrzejku co tak ganisz
Chłopców Dmowskiego
Wszak gdy kiedyś trzęsła się ziemia
Tyś gębę w kubełku
Cichutko trzymałeś

Jakbyś o niczym nigdy nie wiedział

Gdy szli ludzie po wolność
A księża padali zabici
Tyś siedział na stołku
I w nosie coś grzebał

Jakbyś zupełnie o niczym nie wiedział

Poskąpiłeś talentu górnikom
Popiełuszce Zychowi Wojtyle
Czyś coś w bólu naskrobał
O Smoleńsku Katyniu

Lub o leśnej samotnej mogile

Tyś Andrzejku czujesz ojczyznę
Jedynie troszeczkę
Trochę z lewa
I jakby z daleka

Więc siedź cicho
Pod swoją Budą
Wszak zawsze cicho siedziałeś
Na krakowskiej wygodnej swej d.....

76 521 wyświetleń
1012 tekstów
16 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!