Menu
Gildia Pióra na Patronite

(Mk, 40-45)

A władza przecież pochodzi od Boga.
Prawo stanowione przez władzę -
Kiedy Duchem Świętym, kiedy tryumfem Złego?
Kiedy mam wybrać ten moment,
W którym dobro i sprawiedliwość
Mają, a nawet muszą być po mojej stronie?

Skąd mam wiedzieć, że muszę naprawdę muszę
Przekroczyć, żeby dostać, co pragnieniem moim?
Kiedy to moje tylko moim i niepotrzebnym nawet mi?
Kiedy mam iść do kościoła?
Kiedy nawet nie wyjść na ulicę?
Kiedy po prostu wziąć i swój krzyż nieść?

Jak wziąć, żeby nie rozbić fundamentów?
Jak rozpoznać, w którym momencie chcę,
To śmierć, choć krok do przodu?

Insp. kazanie księdza Sławomira Zadory

297 751 wyświetleń
4773 teksty
34 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!