Menu
Gildia Pióra na Patronite

nim noc nadejdzie ...

znikasz za ścianą
słów niewygodnych bramą
nicości w czerwień przyobleczoną
znikasz by wrócić nocą
mroku kurtyną okryta szczelnie
by zdławić ból duszy, bolące sumienie
nie czekając odpowiedzi na pytania
zadawane przez milczące usta
słowami Piłata o prawdy istotę

prawda o śmierci, życiu siostrze
tak niewygodna w tym pędzie szczurów
kulcie młodości, ciał doskonałości
spychanej do piekła ludzkiej ułomności
niełatwej egzystencji w zgodzie ze sobą
by nie dać się stłamsić mamony krucjatą
aby mieć coraz więcej za zdradę siebie
wbrew ideałom ojców księgami przekazanymi

znikasz by świata nie widzieć zła
za mgły kurtyną, nim noc nadejdzie sprawiedliwa

159 517 wyświetleń
1079 tekstów
54 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!