Menu
Gildia Pióra na Patronite

***

Z minuty na minutę z tłumu zniknęło kilka okrzyków,
Oddechów, westchnień, w mrozie zatrzymanych
W świcie zmierzch, samotność godzin czarnych,
Mgły gęstej łkanie ze zburzonych murów

I słów zakłamanych, które zagłuszyły modlitwę....

Tu Oni, a przed nimi Wy, jednej synowie Ziemi -
Tak różni, duszy nakazem, władzy rozkazem
Rozdzieleni....
Barwy rozlane

W ciszy zabrzmiało złowrogie
Krakanie wrony, skradła blask słońca
Na dni zimowe, długie,
Pełne pamięci bez końca

I słów tęsknoty niespełnionej...

Odeszli ze zdławionym głosem
Echa ich kroków słyszę tu,
Tej pierwszej nocy pośpiechem
W tamtym jedynym dniu...

16.XII.1987 r.

- pamięci górników z kopalni "Wujek"

507 wyświetleń
10 tekstów
1 obserwujący
  • obca...**

    3 January 2012, 16:05

    Te dusze pewnie cieszą się tam u góry z tak pięknego wiersza.
    Dobrze, że istnieją tacy, którzy nie piszą wyłącznie dla siebie.