Menu
Gildia Pióra na Patronite

Do optymistów- realista

Zarzucasz mi wciąż, że nie rozumię świata.
Żądasz niemożliwego.
Nierozumię, dlaczego nie rozumiesz!!
Dla mnie świat to coś irracjonalnego.

Być może, jestem w błędzie.
Każdy się myli.
Wtedy trzeba pojąć błąd i powstać,
W jednej chwili.

Być też może, że to TY nie masz racji,
Ale przecież się nie przyznasz.
Brniesz z błędów w coraz głębsze kłamstwa.
Już nigdy ich nie wyznasz...

Górnolotne ideały są motorem Twoich działań.
Ale one kiedyś Cię rozczarują.
Nie nasycą Twoich chorych ambicji,
A i tak pojawią się nowe, które Cię oczarują.

To jest właśnie specyfika życia i świata:
BŁĘDNE KOŁO
Ze wzlotu do upadku, z upadku to idei,
Z idei do porażki i tak wkoło...

Powiedz więc, jak zrozumieć coś bez logiki?
Chaotyczne i nieuporządkowane...
Chociaż przez Ciebie-
I tak wyidealizowane.

Człowiecze! Nigdy nie zrozumię świata-
Pozornie prostego.
A już napewno miłości...
Według Ciebie, czegoś jeszcze łatwiejszego.

2655 wyświetleń
24 teksty
1 obserwujący
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!