Menu
Gildia Pióra na Patronite

Zagubione rzeczy?

Za pasmem ciemnozielonej trawy
Jest świat zagubionych rzeczy
Znaleźć tam można wszystko
- nieszczęśliwego kochanka
- kilka złotych monet
- lalkę i misia z dzieciństwa
Nie spotkasz tam nikogo kochanego
Nikt tam nie jest szczęśliwy i ładny
W świecie zagubionych rzeczy pięknie kwitnie ruta
Dla szczęśliwej jeszcze panny młodej
Choć za chwilę los obedrze ją ze złudzeń
W tym świecie mam swoje skrytki i są zakamarki
Trzymam w nich marzenia na czarną godzinę
Od lat bezskutecznie szukam koloru twych oczu
W świecie zagubionych rzeczy musisz być niesłychanie ostrożny
Z za zielonego drzewa wyjrzy zazdrość po oszukiwanej kobiecie
Natkniesz się na jadowite języki
Lub wielki brązowy niedźwiedź przestraszy cię śmiertelnie
Idąc dalej spotkasz przewodnika
Pokaże ci wszystko nie wypowiadając słowa
Będziesz opłakiwał jak nigdy dotąd
Zagubioną miłość tobie i jej tylko świętą
Tam właśnie upadłe anioły szukają ustronnego miejsca
W którym modlić się będą i rozpaczać jednocześnie
W świecie zagubionych rzeczy na dnie doliny
Olbrzymi zamek stoi bez bramy
Nawet ten najbardziej ciekawy nie wejdzie tam
A ten znudzony czterema ścianami
Nie zobaczy wielkiego pomarańczowego słońca rano
Tam się wszystko wolno i pospiesznie toczy
Kiedy zamkniesz oczy, obrócisz się na pięcie
Zobaczysz swój świat zagubionych rzeczy....

3841 wyświetleń
46 tekstów
6 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!