Menu
Gildia Pióra na Patronite

Bóg w kalendarzu

Wybiła data
Kalendarz woła
Pokuta !

Bo przecież Bóg
To staruszek
Z klepsydra w ręku
Nakręca budzik

Woła swój lud
Na kolana przed kapłana
I jak aptekarz
Liczy zdrowaśki

Przepraszasz według kalendarza
Modlisz się według matematyki
Przyjmujesz do serca
według chemii
chleba i wina

103 445 wyświetleń
1204 teksty
141 obserwujących
  • szpiek

    12 June 2016, 12:34

    Trudno dyskutować, gdy ktoś usiłuje ci wmówić coś co nie powiedziało. Przytoczone cytaty z Biblii są wyrwane z kontekstu, warto czasem przeczytać kilka wersów wyżej i kilka wersów niżej. Podobnie komentujący czytają moje komentarze - po nagłówkach (mam tu na myśli komentarz o kanibalizmie). Trudno też dyskutować o Bogu skoro po ludzku nie można, a retoryka toczy się na zasadzie "mój kościół ma rację, bo mój kościół mówi, że ma rację".
    Nigdzie nie napisałem, że wiersz jest dedykowany Katolikom, a jeśli ktoś poczuł się urażony nim to chyba że na zasadzie "uderz w stół, a nożyce się odezwą".

  • fyrfle

    28 March 2016, 15:46

    Mój Bóg jest Czechem po słowackiej stronie tęczy.

  • RozaR

    27 March 2016, 22:38

    Tam gdzie stopa Twoja tam raje kwitnące .
    Tam gdzie Cię nie chcą
    Tam wojny i nędza
    Bomby tykające

  • wdech

    27 March 2016, 15:53

    ~szpiek
    zachowujesz się jak początkujący niedouczony krzyżowiec* :)
    jesz tylko bułki :) to i dlatego usuwasz komentarze
    i nie dziwi co piszesz i jak piszesz, nie mając zielonego pojęcia o czym mowa.
    ----------------------------------
    nic nie pojąłeś z tego co napisał IKON

    cóż powiedzieć... itd.

  • szpiek

    27 March 2016, 13:25

    Jeżeli nie panujesz nad emocjami na tyle, żeby nie używać argumentów ad personam, nie stosować presupozycji i nieuzasadnionych insynuacji, to idź rozmawiać do sejmu.

  • szpiek

    27 March 2016, 12:02

    Widzę, że jak podobnie jak poprzednik krytykujesz kogoś, kogo poglądów nie znasz.

  • IKON

    26 March 2016, 15:33

    Noc Wielkanocna jest nocą nadzwyczajną, kiedy moc zmartwychwstałego Chrystusa pokonuje ostatecznie siły ciemności i śmierci, zapala w sercach wierzących nadzieję i radość.
    Jan Paweł II

    Więcej nadziei i radości...
    Żal za grzechy - przeprosiny bez kalendarza
    Mniej matematyki - więcej serca otwartego w stronę Boga...
    Chleba i wina - Miłość to nie chemia mózgu
    „Ja jestem ten Chleb Życia. Kto przychodzi do mnie nie odczuł głodu, a przekonany względem mnie nie będzie nigdy pragnął.”

    Błogosławionych Świąt Zmartwychwstania Pańskiego

  • szpiek

    26 March 2016, 13:38

    Dzięki za dobre słowo, spodziewałem się najazdu krzyżowców i Natanka, a może lepiej nie krakać ... ;)

  • fyrfle

    26 March 2016, 12:29

    Dobre podsumowanie wiary bez Boga.

  • nicola-57

    26 March 2016, 12:28

    gorzka prawda
    i gdy tak nas podsumować, jakże często, zbyt często - wychodzi...
    30 srebrników...

    Mariusz, szacun za ten wiersz. Pozdrawiam.