Menu
Gildia Pióra na Patronite

Obraz przedmieścia

W miejskim zaułku
na grzebieniu gra wiatr
w tłustych włosach świtu
nieprzespana noc
z posklejanymi oczami
szuka sensu dnia

Nocny poławiacz złomu
z wózkiem na koślawych kołach
poszedł
brzegiem mlecznej drogi
w paszczę przedmieścia

Na tle sinego nieba
kominy fabryczne
w pończochach dymu tańczą...

128 159 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • fyrfle

    19 July 2017, 22:41

    Metafory pesymistyczne do siności ostatniej. Jak Guernica Picassa.