Menu
Gildia Pióra na Patronite

Wesoła Szkoła

trzy kartki zastępstw na tablicy ogłoszeń
wiszą,
na lekcjach uczniowie nie wiedzą co
piszą,
większy bije słabszego, bo ma większe o sobie mniemanie od niego,
głupich z mądrymi w klasach mieszają, bo średnią ocen wtedy wyrównają,
na sali gimnastycznej grzyb parkiet podnosi,
tu znów ktoś piłkę do szkoły przynosi,
drugi na trzeciego donosi,
a po lekcjach zostają, boisko sprzątają.

Szkoła Wesoła,
na przyrodzie muzyki słuchają, słuchawki w uszach mają,
do nauczyciela przeklinają,
nauczyciel uszy ma zamknięte,
do odpowiedzi ucznia wzywa,
a uczeń wcale się nie odzywa,
w zeszycie znów wielka pała,
bo ''głowa za mała''.

Taka Nasza Szkoła,
raz jej nie cierpimy,
raz bardzo lubimy,
tutaj nigdy się nie nudzimy,
zawsze coś wymyślimy
i choć szkołę tą już kończymy
to nigdy nie zapomnimy
i dopiero później czas tamten docenimy
kiedy starzy będziemy dopiero wtedy dobrze o Szkole
pomyślimy.

Wtedy już tylko absolwentami jej pozostaniemy.

22 129 wyświetleń
281 tekstów
114 obserwujących
  • Irracja

    9 February 2011, 11:24

    ... zauważyłem... własnie trochę się "wyżywam" na Twoich wierszach... sam lubię się bawić słowem... jedno się staram utrzymać, pewien stały rytm wersów... nawet jeśli, jakiś tam rym pojawia się co któryś wers...

    ;-)

  • topik

    9 February 2011, 11:15

    Staram się teraz już trochę inaczej pisać (budowa) ;)

  • Irracja

    9 February 2011, 11:11

    ... za ten sens z "przymrużeniem oka"... co do wiersza to zgadzam się z jednookim...

    ;-)

  • topik

    20 April 2010, 13:37

    Dzięki Papirusko. ;)

    Jednooki, właśnie tak myślałam, dzięki za radę. ;)