Menu
Gildia Pióra na Patronite

(u)bóstwo

niby niewiele nam trzeba do szczęścia
a jednak wciąż grama nam brak
dni uciekają przez palce
ciułaczom okruchów nadziei

trwonimy godziny i lata
rzucamy słowa na wiatr

a miłość biega boso po trawie
choć usuwa nam kamienie spod stóp
ma nieznośnie potargane warkocze
i dziurawe
bez pokrycia
kieszenie

137 938 wyświetleń
1393 teksty
282 obserwujących
  • giulietka

    24 March 2013, 16:01

    Beti, Ciebie zamyślić, to wielkie wyzwanie;)
    Dziękuję za wymowny, jak zawsze, komentarz. Pozdrawiam ciepło;)

  • Gaia

    24 March 2013, 15:59

    Często rzucamy się na oślep w pogoni za tym co lśni w oddali
    gubiąc po drodze czas na to co nieistotne i ciągle nam mało i mało
    jakby trzeba było wciąż więcej, tego szczęścia co to go inni widzieli
    a ono na nas - w nas zagubione - wciąż tak wiernie czeka,
    oddane całym sercem..

    Pięknie mnie Madziu zamyśliłaś. Dziękuję i pozdrawiam :)

  • 24 March 2013, 09:40

    Wzajemnie Madź. :)

  • giulietka

    24 March 2013, 07:23

    Czasem na czarną godzinę odkładamy życie.
    Fajnie to podsumowałeś, czarno na białym:)
    Miłej niedzieli, Yesti;)

  • 23 March 2013, 23:49

    Szczęście oszczędzane na czarną godzinę pożera czas-inflacja.
    A rozbiegane boso... boimy się gonić.
    Śliczny wiersz, Madź.
    Pozdrawiam :)

  • giulietka

    23 March 2013, 19:47

    Andrea, nasze szczęście w ziarenkach grochu zaklęte, dzięki Ci za tyle miłych słów w jednym komentarzu:)

    Agnieszko, bardzo trafione skojarzenie:)

    Dziękuję i miłego wieczoru Wszystkim.

  • misiek45

    23 March 2013, 19:22

    Świetny wiersz Giulietko ,skojarzyła mi się do niego ta piosenka-pozdrawiam milutko :)

    http://www.youtube.com/watch?v=LF6icyRo4hQ

    Video LF6icyRo4hQ
  • 23 March 2013, 19:03

    Dżulia ;)
    te gramy mają zawsze największe znaczenie...i najbardziej uwierają okruchy...Cudny utworek, zabiorę sobie:)
    Podoba mi się Twój komentarz, co tam podoba- zachwyciło mnie porównianie zimy do kobiety

  • giulietka

    23 March 2013, 17:53

    M. trochę tak.

  • giulietka

    23 March 2013, 17:52

    Kamil, warto było naskrobać tych parę wersów, żeby przeczytać Twój komentarz. Dzięki:)