Menu
Gildia Pióra na Patronite

szukałam

Szukałam Cię w głuchej ciszy,
w trzepocie jaskółczych skrzydeł,
szukałam ciałem i duchem
w cierpkości słodkich powideł.

Szukałam we śnie na jawie,
w nieznośnej bieli sufitu.
Myślałam - znalazłam Cię prawie,
w głębinach nocnego niebytu.

Szukałam z płonną nadzieją
i z duszą na ramieniu,
w długości jesiennych spacerów,
by Cię odnaleźć we wspomnieniu.

Na próżno to wszystko - nie wrócisz.
Nie dane mi z prochów przeszłości,
uparcie wskrzeszać ciała
już pochowanej miłości.

5570 wyświetleń
86 tekstów
3 obserwujących
  • RozaR

    24 February 2014, 06:26

    Bardzo ładnie napisane dylematy stęsknionej licealistki.