Menu
Gildia Pióra na Patronite

XXI wiek

Świat to sługa uniżony,
To niewolnik człowieka.
Broni się naturą.
To taka cicha broń.
Przemyka niespotrzeżenie -do-
celu i uderza.
Cicha i śmiertelna.
Niespodziewana.
Przychodzi jak cichy sen.
Niczym śmierć w pogodny dzień.
Świat
Tak zatroskany,
tak niewinny.

5729 wyświetleń
55 tekstów
1 obserwujący
  • silvershadow

    22 November 2016, 11:52

    Zgodzę się, lecz tylko częściowo. Nie uważam aby świat był uniżonym sługą ludzkości. To nasz gatunek próbuje sobie podporządkować naturę, bezmyślnie czerpiąc z naszej planety, jak gdyby była ona przeznaczonym do konsumpcji, owocem. Patrząc trzeźwo, człowiek jest dla ziemi katastrofą a w stosunku do czasu jej istnienia, eksplozją. Myśę, że naura, choć wiele wieków zajmie jej regeneracja, znakomicie poradzi sobie bez nas - po tym, jak my, jako jej część, szkodząc jej, usuniemy siebie sami, wreszcie wróci do zdrowia, tak jak to było przed pojawieniem się człowieka.

  • MyArczi

    21 November 2016, 20:47

    Kiedyś usłyszałem takie porównanie, że organizm ludzki zwalcza wirusy i bakterie za pomocą podniesienia temperatury (gorączki) i że może stąd mamy efekt cieplarniany, że planeta chce się nas (choroby) pozbyć. Oczywiście prawdy w tym niewiele, ale myślę, że to dobry materiał na refleksję nad działaniami naszego gatunku.