Menu
Gildia Pióra na Patronite

Świt przywitał Polaków soczystą czerwienią krwi...

Różne historie już w życiu słyszałam,
jednak tę jedną dobrze zapamiętałam.

Żyło przed laty rodzeństwo, dwóch braci,
tak zżytych jak oni wtenczas mało było.
Mądrzy, silni, zdrowi, obaj równie pyskaci.
Dzieciństwo pokorę wielką w nich wyryło.

Promienie słoneczne zaczęły pukać do okien.
Świt przywitał Polaków soczystą czerwienią,
czerwienią krwi. Dzień ten okazał się wyrokiem,
przyjechała pani Wojna. Roku 39- jesienią.

Przygarnęła Wojenka do swej służby brata starszego
a młodszy wraz z matką pojechał do cioci Wolności.
Kobiety przekonywały ich, że nie ma miejsca lepszego
i walczyć kazały, namnażając w młodych pokłady złości.

Starszy nakaz dostał srogi- zniszcz Wolność i jej lud.
Młodszy wciąż słyszał "Wojna zabrać Ci chce brata".
Podobno nikomu tym czynem nie wyrządzą szkód,
mieli tylko być tam gdzie trupem się trupa ugniata.

"Zabrano też z domu dwóch braci- nigdy się nie spotkali"
taka miała być ich historia, lecz Bóg postanowił inaczej.
Braci postawił przed sobą- na swój widok nie płakali.
Walczyli tak długo aż skonali, matka nad nimi zapłacze.

Ostatnie słowa dwóch młodych braci deszcz wywołały,
to aniołowie płakali, bo serca braci nienawiścią pałały.

1109 wyświetleń
22 teksty
0 obserwujących
  • Arjata

    31 March 2013, 21:04

    Piękne to.
    Och historio. Bądź mi przeklęta.