Menu
Gildia Pióra na Patronite

Powroty

Powroty

Wracamy z tułaczki
Po wertepach historii
Wracamy z wygnania
Z gułagu czerwonego

Obmywamy z brudów
Łapczywych rąk
Głodnych oczu
Tanich promocji

Zakładamy ogrody
Echo dziedzictwa
Po cichu wracamy zgarbieni
Do domu ojców naszych

76 538 wyświetleń
1012 tekstów
16 obserwujących
  • Naja

    4 May 2016, 18:46

    Bardzo optymistycznie :-)

    Abyśmy mogli tylko wygodnie rozsiąść w fotelach i z nich nie zmykać... Amen !

  • onejka

    4 May 2016, 12:08

    I chciałoby się zapytać - to gdzie żeście byli do tej pory ?

  • fyrfle

    4 May 2016, 10:04

    Znowu sensowny aktualny wiersz, a co do treści, to trzeba rozsądnie wracać do treści ojców naszych, bo to oni byli Targowicą, oni na ościennych żołdach gotowali rozbiory - pisał już o tym Rej. Ale mamy Kopernika, ale mamy KOmisję Edukacji Narodowej, mamy siłaczki i pozytywistów - rozsądek musi decydować nie emocje jak teraz u pana Kaczyńskiego, bo nie o pomniki chodzi tylko o jakość życia. On teraz zaślepiony jest w dużej części swojego jestestwa odwetem, a to niedobrze, bo de facto on jest jedynowładcą Polski, porównać go można z Papieżem czy Putinem lub Orbanem, z tym, że Orban kieruje się rozsądkiem i ma wiedzę potrzebną do dobrych zmian.