Menu
Gildia Pióra na Patronite

Wyliczanka

Posłuchajcie opowiem coś o sobie Wam
Opowiadać nie umiem
Napisze to tak jak czuję
I od czasu do czasu zrymuję

Uczuć jest wiele czynności też nie mało
Niektóre nas rozbawią i na duchu podnoszą
Po niektórych wręcz przeciwnie będzie nas bolało
A po innych odwiedzi nas postać z kosą

Lecz zająć Was chcę tymi pierwszymi
Bo, po co zawracać głowę tymi najgorszymi
Niech uczucia, jako pierwsze będą
Na samym czele Miłość i niech ona będzie ze mną

Na drugim planie cała masa słów
I niech moje usta zawsze będą na nie gotów
Najpiękniejsze mi znane słowo to Kocham
Bo gdy wypowiadam te słowo to szlocham

Obrazów i rysunków na świecie całe mnóstwo
Moje dzieło to nie będzie bóstwo
Do malowania mam dwie lewe ręce
Lecz jak się postaram to na pewno narysuje serce

Dźwięków no i piosenek znam wiele
Niestety zaśpiewać żadnej się nie ośmielę
Lecz w kąpieli, gdy zaczynam się golić
Z moim gwizdem mogę się podzielić

Są najróżniejsze czynności
Ale są też gesty czułości
Ja lubię te niewerbalne
A najbardziej przytulanie

A gdy już przyjdzie początek starości
I coraz mniej będę miał z życia radości
I śmierć zacznie ścielić mi posłanie
To cząstka mnie w wierszach pozostanie

http://www.youtube.com/watch?v=AMb6d4_3Vgo

66 751 wyświetleń
1128 tekstów
102 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!