Menu
Gildia Pióra na Patronite

Stanisław Suchowolec

Pamięci brutalnie zamordowanego wyjątkowego księdza i Polaka

Za dużo miał w sobie
Polski i odwagi
Wiary i Boga
Zbyt wiele by żyć
I mówić
Teraz i później
Czyli dziś
Byłby świadectwem
I murem warownym
Komu zależało
Wszak był już
Koniec zarazy
A jednak
Jeszcze nie
Jeszcze nie wówczas
Dlatego nadal
Zabijano Polskość
Ta śmierć
Wskazuje palcem intencje
I pomaga zrozumieć
Czym był czas
Trzeciej Rzeczypospolitej

76 520 wyświetleń
1012 tekstów
16 obserwujących
  • PetroBlues

    17 January 2018, 18:15

    Ważny, mądry wiersz. Ciężko się czyta przez ten układ w stylu tzw "paragonu" bez strof, ale przekaz bardzo wartościowy.

    Pozdrawiam.

  • RozaR

    17 January 2018, 15:06

    Wiersz do naprawy - wiem i widzę.
    Istota problemu jest ważna - więc zostawiam .

  • fyrfle

    17 January 2018, 10:56

    Ale to już koniec i nie wróci więcej, dobrze, że piszesz takie wiersze, bo ludzie muszą zrozumieć, że nie ma już w Polsce miejsca dla SLD, PSL, PLatformy czy NOwoczesnej, no chyba, że w więzieniach.

  • 16 January 2018, 22:05

    Otóż to!
    Pozdrawiam wieczorowo :)