Menu
Gildia Pióra na Patronite

Życie to gra

Obrazy w głowie się przeplatają.
jak z filmu kadr
wszystko ma swoje miejsce
wszystko ma swój kres
Jak zakończony seans,
jak zakończona bajka
czasem w kolorze
czasem obraz przeplata się bez barw.
Życie moją sceną a aktorką ja.
Bez prób,bez przygotowań bez zmian.
los pisze własne scenariusze
i odegrać role muszę.
Znajdź się w tłumie i włóż maskę
robiąc dobrą minę do złej gry
tutaj nie ma zachwytu i oklasków
nie doczekasz się aplauzów.
Żelazny repertuar kieruje za kulisy
zbędne są wszelkie owacje i kilkukrotne bisy.
Spodziewaj się zdjęcia z afisza
bo zniszczyła się najcenniejsza klisza.
Każdy antrakt oddala Cię od osiągnięcia celu
choć ludzi nie doceniających twej wybitnej
kreacji będzie wielu.
Ktoś próbował animacji teatralnej
by użyć Cię jak marionetki do gry chorej i nieuleczalnej ?
Słuchaj się więc tylko tych,
którzy wiedzą co to dobra didaskalia
Jedna wskazówka zapobiega dramatowi,
zmierzamy więc ku końcowi.
Kurtyna opada czas na ukłony
przeszłe wydarzenia należą do tła
to co było wyrzucamy
bo mamy to za nami.
I nie jest to prosta fanaberia albo taki trend
by na końcu każdego aktu pisać zwykłe

THE END...

2212 wyświetleń
20 tekstów
0 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!