Menu
Gildia Pióra na Patronite

Zasłona nocy

http://www.youtube.com/watch?v=DVen9Nsw4cE
noc taka bliska otula znośnym chłodem
wiernym i oddanym mym przyjacielem
nasycam ją zwierzeniami, swym głodem
ona jedna, takich jak ja jest bardzo wiele

wszystkie słone łzy na pamięć wybija
wskazówkami w gwiezdnym zegarze
tak w tęsknocie w głębię patrzę, aż mija
w oczekiwaniu na dzień nocny w darze

gdy jasność przemija, znowu staję się sobą
zjawia się przyjaciółka z nieśmiałym kolegą
by znowu ciesząc przez słoność łez rozmową
delektować się jej pięknem w spojrzeniu łysego

w powiewie pozornej obolałej samotności
chowam twarz w cieniach zmęczonych dłoni
szukając nadziei we wszechobecnej ciemności
by zetrzeć ciężar i pot dni z mokrej stresu skroni

czasem zostawiam w mroku jasności bagaże
nie waham, porzucam z żalem przemyśleń
czynię to co ciepło skryte we mnie mi każe
spokojnie zamykam oczy, lepsze jutro wyśnię

zna moje pragnienia i skryte wewnątrz smutki
mówię cicho jak na spowiedzi, kazań nie daje
milczy, sama nic nie wypowiada - morał krótki
ona nie radzi a słucha, zrozumienie serce kraje

26 014 wyświetleń
524 teksty
59 obserwujących
  • Papużka

    8 February 2013, 17:30

    podziękować chyba każdy ma takie noce.. :)
    a ja tam nawet lubię noc i łysego ;) ładna z nich para hehe

  • Papużka

    8 February 2013, 17:24

    heheh Ty cholerko któż tu jest papużką :P
    oż teraz bardziej Krysieńka :D
    a dziękować dziękować :)

  • zugimihau

    8 February 2013, 17:05

    noce są dla Nas:)

  • scorpion

    8 February 2013, 15:09

    Świetna piosenka Bartosz. Rano słuchałem i świetna ;]

  • misiek45

    8 February 2013, 11:44

    Bardzo realistyczny i zarazem świetny wiersz-pozdrawiam miło na dzień dobry:)

  • Pechowa_

    8 February 2013, 09:31

    Przepiękny przejrzysty wiersz... :)

  • skrobek

    8 February 2013, 02:14

    Nocą widać więcej.

  • anna kowalczyk

    8 February 2013, 01:48

    ...mroczny, wyrazisty i okropnie piękny...:)...spodobał mi się ten wiersz
    jasnością wyłaniającą się z niego...:)

  • scorpion

    6 February 2013, 18:28

    Przyjaciółka w spojrzeniu łysego... Świetnie ujęte. Okropny wiersz. Piękny.