Menu
Gildia Pióra na Patronite

Testament II

Nie mów mi dlaczego nie warto umierać,
lecz tłumacz dlaczego warto żyć.
Po co od losu kolejne ciosy odbierać,
gdy nie widzę sensu by dalej być.

Pokonałem na swej drodze wiele trudności,
wierzyłem, że uda mi się dojść do celu,
lecz zbyt mocno nienawidzę rzeczywistości,
więc nie mów, że warto walczyć, przyjacielu.

Wiem, jak każdy z nas popełniałem błędy,
lecz z każdych zawsze wyciągałem wnioski,
bo przecież nikt z nas od razu nie wie którędy
iść by dojść do właściwej w swym życiu wioski.

Wybrałem szlak prawdy, przyjaźni, miłości,
nikt nie ma prawa zarzucić mi złego wyboru,
gdyż takie powinny być każdego wartości,
lecz niestety wielu błędnego dokonuje doboru.

Smak miłości poznałem, chociaż nieszczęśliwej.
W ramach rekompensaty dostałem w prezencie
prawdziwą przyjaźń od kobiety bardzo osobliwej,
o której wspominam w swym drugim testamencie.

cdn.

24 371 wyświetleń
215 tekstów
222 obserwujących
  • Żelek

    9 August 2010, 16:51

    Jest wyżej :)

  • uschnieta_roza

    9 August 2010, 16:35

    Piękne :) Czekam na Ciąg dalszy :)

  • Żelek

    9 August 2010, 10:33

    Nie wiem co powiedzieć, po tak wielkich słowach. Pozdrawiam i dziękuję bardzo.

  • Żelek

    8 August 2010, 18:16

    Dziękuję. Również pozdrawiam.

  • 8 August 2010, 14:45

    Marcinie....po prostu świetny wiersz:). Pozdrawiam

  • Żelek

    8 August 2010, 13:31

    Staram się, jak mogę, przelać to co w sercu. Dziękuję za te słowa i również pozdrawiam.

  • Seneka 18

    8 August 2010, 13:26

    Świetny wiersz...podziwiam Twoją twórczość...jest taka piękna,szczera...
    Pozdrawiam.