Menu
Gildia Pióra na Patronite

MIŁOŚĆ JEST…

Miłość jest sensem życia
Fundamentem, na którym życie trwa
Jego spełnieniem w obliczu ostateczności
I pięknem na drodze ku początkom nicości

Jest siłą co wyrywa życiu samotność
Smakiem raju, owocem co karmi życie
Spoiwem co spaja chwile jego przyjemności
I przejściem bezpiecznym przez jego trudności

Jest drogowskazem w labiryncie jego dróg
Portem dla serc wśród spienionych jego dni
Światłem co rozjaśnia zagubione ciemności
I spokojem w jego chmurnej codziennej codzienności

Jest myślą, która nadaje życiu kierunek
Lustrem, w którym życie przegląda swą twarz
Lekarstwem, ratunkiem dla życiowej próżności
Jest słońcem dla życia – od narodzin aż do starości

19 706 wyświetleń
162 teksty
0 obserwujących
  • Naja

    24 October 2014, 22:20

    Ładnie to opowiedziałeś :-)

    Bez miłości nie byłoby świata...

  • 24 October 2014, 18:14

    erzet czy pamiętasz jak o miłości mówił Imć Ketling?

    — Kochanie to niedola ciężka, bo przez nie człek wolny niewolnikiem się staje. Równie jak ptak, z łuku ustrzelon, spada pod nogi myśliwca, tak i człek, miłością porażon, nie ma już mocy odlecieć od nóg kochanych...

    Kochanie to kalectwo, bo człek, jak ślepy, świata za swoim kochaniem nie widzi...

    Kochanie to smutek, bo kiedyż więcej łez płynie, kiedyż więcej wzdychań boki wydają? Kto pokocha, temu już nie w głowie ni stroje, [...]