Menu
Gildia Pióra na Patronite

Czerstwienie popielate z łyżeczką pudru

Maryja z dzieciątkiem
pod urzędem pracy stoi
i nerwowo pali papierosy

Popiół na ziemię strzepała
oferta pracy w szwalni
już nie aktualna
- cholera jasna -
ze smutkiem wyszeptała
i na rękach dziecko ululała

Ma torebkę znoszoną
w niej przedostatni zasiłek
w banku wypłacony

Józef na lewo
w kurnikach pracuje
a na obiad będą racuchy
które skąpo " popudruje"...

128 115 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • motylek96

    16 September 2011, 07:38

    ot i rzeczywistość spod urzędu pracy

  • słoneczniki

    14 September 2011, 14:45

    Czasem w biedzie szybciej można dostrzec prawdziwego człowieka...

  • annak

    14 September 2011, 12:45

    ciekawie przedstawiony obraz szarej codzienności połączony wątkiem motywu religijnego...

    Gratuluję pomysłu :)))

    pozdrawiam życząc miłej reszty dnia :)))

  • giulietka

    14 September 2011, 12:39

    To niesamowite jak wspaniale potrafisz uchwycić to, co w człowieku najważniejsze choć ukryte pod grubą warstwą codzienności...