Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pamięć

Jeszcze pamiętam ich twarze,
choć tracą swe kształty,
robią się bardziej szare,
takie zamazane.
Jeszcze pamiętam ich głosy,
choć dźwięk w uszach już mocno zmieniony.
Zniekształcają się myśli -
myśli i wspomnienia.
Pamięć zawodzi.
Chcę pamiętać,
lecz to takie ulotne.
Chcę pamiętać co tak ważne jest,
wasze twarze
Uśmiechy,
zdarzenia.
Pamiętam bardziej cienie.
Teraźniejszość uszła razem z wami.
Przeszłość zatarta w starych fotografiach.
Tracę was,
każda sekunda oznacza niepamięć.
Każda sekunda oznacza zatarcie.

Pamięć zawodzi mnie,
tracę Was.
Raz już straciłem
tracę i drugi.
Ostatni?

14 114 wyświetleń
57 tekstów
2 obserwujących
  • awatar

    2 May 2012, 15:18

    ładny temat, ładnie prowadzony
    ale po co "ich", tutaj zaimki osobowe nie są potrzebne, jak w większości tekstów w których "oni" nie nabierają tożsamości ziomków, aborygenów, indian, żydów, kosmitów itp,
    ostani wers z pytaniem "ostatni?" defloruje narastające napięcie,
    może warto je podtrzymać słowem "trzeci" i tak zostawić, albo jeszcze coś dopisać w dźwiękach rosnącego protestu przeciwko utracie lub przeciwko pogodzeniu?
    pozdrawiam

  • Shizu

    2 May 2012, 14:05

    Podoba mi się, ale mam nieodparte wrażenie, że czegoś brak. Szczerze powiem, że nie wiem czego :C.
    Pozdrawiam~