Menu
Gildia Pióra na Patronite

TY!!

Jesteś dla mnie jedyną nadzieją;
i swiatełkiem w tunelu we mgle;
ostatnim groszem dobrze wydanym;
Kroplą płynu, co pić się go chce;

Jesteś także łykiem ochłody;
Rześką bryzą w upalny dzień;
Złotą myślą, gdy taka potrzeba;
W skwarze słońca jak zbawienny cień;

Jesteś tym co niezbędne do życia;
Jesteś niczym tlen;
Jesteś jak główna partycja;
Środkiem który uświęca cel;

Jesteś dla mnie przepiękną nutą;
Ktora przyprawia o dreszcz;
Rzeźbą bezbłędnie wykutą;
Parasolem w rzęsisty deszcz;

Jesteś dla mnie tym co nie powiem;
Jesteś dla mnie kim tylko być chcesz;
Mądrym słowem po mądrym słowie;
Przepięknym lśnieniem jesteś też;

Choć daleka jesteś kimś bliskim;
Bliższym niż sjamski brat;
Jesteś dla mnie wszystkim;
Jak Małego Księcia ten jedyny kwiat.

6452 wyświetlenia
50 tekstów
0 obserwujących
  • bilimalpka

    27 May 2015, 17:51

    Bardzo dziękuję :)
    Tytuł jest taki, bo w zamyśle miało wyglądać tak:
    - tytuł "TY"
    - autor "JA"
    Taka dodatkowa gra słowami? ;)
    Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

  • Myffa90

    27 May 2015, 11:16

    W końcu trafiłam na coś, co doczytałam do końca.
    I... Powiem, że mi to leży i pasuje. Może dużo powtarzanego 'jesteś', ale w sumie mi to nie przeszkadza.
    Wyłowiłam coś dla siebie nawet:
    "Ostatnim groszem dobrze wydanym" - całkiem urocze.
    Ostatecznie czwarta strofa mnie kupiła.
    Także całkiem spójna całość wyszła.

    Jedyne do czego mogę się przyczepić (tak, lubię to robić) to tytuł. Czemu taki zwyczajny?

  • krysta

    26 May 2015, 22:18

    sympatyczny wiersz.
    pozdrawiam

  • M44G

    26 May 2015, 21:36

    Bardzo ładnie. Miłych snów.