Menu
Gildia Pióra na Patronite

jesień....

Jesień,
Przyjaciółka lata,
To jej pora,
Z wiatrem hula,
Z wiatrem lata,
Liscie zrywa i szeleści...
Szarą aurą,
Tym nas pieści,
Czasem deszczem,
Czyli słotą.
Dużo wody.
Jakieś błoto.

Chociaż tęskno,
Za jej bratem, latem.
Może i za jej siostra,
wiosną.
Wtedy każą chwila...
Chce być tą radosna...
Kiedy jest...
Tyle uniesień.
Na piszę tylko jedno...
Piękna jest,
Polska złota jesień.

Wrc 09.23.13

4134 wyświetlenia
25 tekstów
4 obserwujących
  • Queyk

    25 October 2013, 19:04

    dziekuję:D

  • Elizabetta

    25 October 2013, 18:51

    Piękna jest!:)

  • Queyk

    23 October 2013, 22:07

    Dziękuje Heroan, to miłe.

  • 23 October 2013, 19:34

    Tuwim ze Śląska. Super

  • AsiKa

    1 October 2013, 02:18

    choć czasem błoto niesie ta nasza Polska Złota Jesień
    to ja ją lubię i ten wrzesień i październik nawet listopadowy chłód
    bo serce do serca można przytulić nieraz. :)
    jakoś tak inaczej
    jakoś tak prościej
    jesiennie ... :)
    ładne te strofy Twoje

  • misiek45

    25 September 2013, 19:10

    Takie to już jesieni prawo
    Że liście sprząta żwawo
    Nie jest zwiastunem maja
    Do chłodu przyzwyczaja...
    Tak mi się do Twojej jesieni zrymowało-pozdrawiam :)

  • 24 September 2013, 10:13

    Wiersz urzekający w swej prostocie :)
    I tematyka - nie tak górnolotna jak można się spodziewać w jesienne wieczory, to duży atut.
    Pozdrawiam!

  • agniecha1383

    24 September 2013, 08:38

    Jakkolwiek nam się przedstawia czy deszczem błotem czy chłodem... dobrze spojrzeć na Nią przyjaznym okiem...widzieć Jej barwy nie tylko aurę pogody :)