Menu
Gildia Pióra na Patronite

Ja, mały człowiek

Jak to jest być po tamtej stronie życia?
Gdzie jest ludzka granica bycia?
Co się znajduje u podnóża śmierci?
Czy serce w piersi bije, czy tylko się wierci?
Czy można być martwym nie leżąc w grobie?
Kto na te wszystkie pytanie odpowie?

Czego człowiek szuka na ziemskim padole?
Dlaczego większość ludzi jest w życiowym dole?
Gdzie jest szczęście, gdzie radość, gdzie ten raj na ziemi?
Kiedy będziemy się porozumiewać ze wszystkimi innymi?
Kiedy wieża Babel zniknie ze świata?
Kiedy odzyskam „rodzonego” brata?

Cisza, cisza. Ni grom z jasnego nieba...
A inni proszą o kawałek chleba.
- Boże! Istniejesz? - wołam. Nic nie mówisz.
Nawet zapału do pytań nie studzisz.
Wiara. Wiara?! Wszystko zwal na wiarę!
A człowiek wierzy, bo Bogu dał wiarę.

147 032 wyświetlenia
1739 tekstów
256 obserwujących
  • 5 June 2010, 21:05

    Ich wiara... często jest tylko przykrywką, bo się boją.
    Bo tak jest łatwiej... :)

  • Bogdan Z

    5 June 2010, 11:17

    większość wierzy w Boga, ale czy wierzy - ufa Bogu?

  • honey_007

    4 June 2010, 17:28

    Głębokie przemyślenia...a odpowiedzi jak nie było tak nie ma...
    Miła odmiana poczytać Twoje wiersze ;)

  • 27 May 2010, 14:39

    No no..Kasiu...
    świetny wiersz
    rewelacyjny koniec+