Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pan Strach

Jakie imię nosi Strach, czy tylko strachem zwie się?
Jak wielkie oczy ten pan Strach ma?
I czy wie, że o nim wiecie?
Czy tylko kroplą krwi jest, czy łzą,
Czy ciemną drogą za dnia?
Czy wreszcie smutkiem lub radościa twą,
W oka mgnieniu znika raz, dwa, raz...
Na dwa podobno się gubi, gdy oddech weźmiesz,
Na trzy podobno go nie ma, lub schowany jest w cień.
Lecz to od Ciebie zależy czy zwiesz go: Pan Strach,
Czy umysł szalejacy i jego istnienia: radość, przybytek, czy łza...

18 293 wyświetlenia
220 tekstów
38 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!