Menu
Gildia Pióra na Patronite

Kubek wspomnień

http://www.youtube.com/watch?v=ftK94z75lbA
ja i ciepła kawa z mlekiem - taka jak lubię
jeden łyk, kolejny, trzeci w myślach gubię

zatracam i już jestem pod szczytem ambicji
mieszam łyżeczką jak płyny realności i fikcji

gromadzę pokłady sił przed długą podróżą
nie sprzyjają gwiazdy, dobrze mi nie wróżą

posiąść wierzchołek sentencji zamierzonych
we wspomnieniach linii profilu wykreślonych

już się wdrapałam i widzę wyraźne kontury
nie dostrzegam - na chwilę świat mniej bury

barwnie odtwarzam całego ciebie w pamięci
uśmiecham się - pamiętam, byliśmy zawzięci

wznoszę wysoko toast, już nie ciepłą cieczą
razem, ty, ja na zawżdy, teraz wielką hecą

mijają godziny ze wzrokiem wbitym w okno
za nim dziś pięknie, bajkowo i trochę mokro

moja mała nie czarna już dawno się skończyła
trzymam pusty kubek, myśl wszystko wypiła

jeszcze ostatnie mignięcia cichych zmysłów
wracam finalnie do ciebie w labiryntach umysłu

pamiętam oddech na karku budzący dreszcze
i wszechobecne uczucie w sobie ów wieszczę!

wiele takich małych i ważnych szczegółów
zaciskam w pięści niczym wiązania sznurów

i pogrążam się w wewnętrznej cichej rozpaczy
ze świadomością, że moje oko już nie zobaczy

odcinam korzenie, które zapuściłam w kanapie
wstaję, biorę głęboki wdech, do życia się człapię…

26 014 wyświetleń
524 teksty
59 obserwujących
  • panifloyd

    21 February 2013, 18:40

    "I pogrążam się w wewnętrznej cichej rozpaczy
    Ze świadomością, że moje oko już nie zobaczy"
    Piękne...

  • Papużka

    21 February 2013, 12:30

    :) i znów zapuszczam korzenie by odciąć je niepostrzeżenie... kawa, ja i słowa :) - gdzieś po miedzy

    Miło czyta się takie komentarze Star :) to ja Dziękuję xD

  • Papużka

    21 February 2013, 12:23

    :)) Dziękuje Gwazdeczko... ten wiersz jest taki hymm najbardziej mój... :) obszyty moją skórą.

  • Pechowa_

    20 February 2013, 16:48

    Świetny wiersz!
    ;)

  • misiek45

    20 February 2013, 13:38

    Bardzo ładny wiersz Papużko ,taki orzeźwiający z nutką nostalgii-pozdrawiam miło:)

  • 20 February 2013, 09:45

    Bardzo dobry wiersz:)
    Podoba mi się:)
    Pozdrawiam miło:)

  • miramija

    20 February 2013, 08:20

    I ja się zaczytałam nad moim kubkiem z kawusią :)

  • kruk55

    20 February 2013, 01:05

    piękna nostalgia