Menu
Gildia Pióra na Patronite

*** [zima]

"I zniknął maj. A potem był czerwiec i lipiec. I przyszła jesień. I nad uliczką ciągle przechodziły deszcze, krąg sceniczny obracał się z łoskotem, wypełniającym serce niejasnym niepokojem – i co dzień umierałem, aż znowu nadszedł maj."
~ Michaił Bułhakow

na początku miała ją tylko pod powiekami
jakby na chwilę
mogła zniknąć przy pierwszym trzepnięciu skrzydeł

później wrastała w palce
kostniało w niej wszystko
po ostatnią łzę sunącą po policzku

aż w końcu zakwitła w niej na dobre
choć przesiąknięta do szpiku
wydawała się ciemniejsza niż kiedykolwiek

147 032 wyświetlenia
1739 tekstów
256 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!