Menu
Gildia Pióra na Patronite

Obraz...

http://www.youtube.com/watch?v=U7RYSQvrUrc

Uwiecznię obraz na... bieli płótna.
Pokryję górną część... błękitem
a potem w dolnej... odcieniem zieleni
i... potok górski płynący korytem.

Uwiecznię też... góry na tle nieba
nieliczne ślady zimy na stokach
i... topniejące już resztki śniegu
na nagich skalistych stromych blokach.

To będzie... obraz wczesnej wiosny
jak wkrada się z wolna.Dotyka zielenią.
I sprawia że trawy z mgieł wyłaniając
w promieniach słońca rosą się mienią.

Gdzieniegdzie... ukryję mały przebiśnieg.
A także krokusów liliowych połacie.
Pasące się owce na hali tatrzańskiej.
Starego górala... na ławie przy chacie.

Jak pyka w ustach zbójnicką fajkę
i z dumą w rozległe wpatruje się hale
unosząc kłobuk woła ku niebu... hej Boze!
Piykne ześ stworzył te nase Podhale!

Powyżej... pędzlem umieszczę smreki.
Opodal kościółek z bali drewnianych
i zbiegającą z pagórka wesołą gromadkę
góralskich dzieci odświętnie ubranych.

Ach... gdyby płótno mogło być większe
namalowałabym... Atmę Szymanowskiego
a także... pomnik Sabały z gęślami
a nad Nim popiersie Chałubińskiego.

Tak zdobiąc obraz... paletą barw
zostawiam podziw i czułe spojrzenie.
W kącikach oczu pojawia się... łza i
jedna za drugą wyzwala... wzruszenie.

55 170 wyświetleń
395 tekstów
57 obserwujących
  • agniecha1383

    1 February 2013, 23:51

    Dziękuję wsyćkim:)
    A zbójnik Bachem się zwał i pięknie przygrywał:) pozdrawiam uśmiechem...czarującym:)

  • Julka 10

    31 January 2013, 23:48

    Zgadzam się...bardzo ładny obraz słowem malowany, dodatkowy plus za tak pracochłonną treść ;))

    pozdrawiam serdecznie Agnieszko :)

  • BlakeDeen

    31 January 2013, 23:43

    Wspaniały pejzaż, wspaniały. Czy zbójnik pomagał malować ? :)

  • 31 January 2013, 20:49

    O qurczaczki:)

    Dziś najlepszy, jaki czytałam:)

    Pozdrawiam miluśko:)

  • Gaia

    31 January 2013, 19:56

    Uwielbiam góry. A ten wiersz przywołuje obrazy.
    Dziękuję Agnieszko za tę chwilę zapomnienia :)

  • Elizabetta

    31 January 2013, 17:24

    Przepiękny wiersz:)) wspomnienia miłe we mnie wywołują

    Pozdrawiam:)

  • misiek45

    31 January 2013, 17:03

    Agnieszko przepiękny górski krajobraz zmalowałaś z jego fascynującymi szczegółami,cudeńko-pozdrawiam milutko i całusy przesyłam:))

  • Papużka

    31 January 2013, 11:25

    piękny poetycki obraz... aż chciałoby się w góry jechać i podziwiać te piękne krajobrazy :)

  • Pechowa_

    31 January 2013, 10:35

    Przepiękny wiersz! :)

  • miramija

    31 January 2013, 08:02

    Cudny ten Twój obraz, zatrzymam go sobie :) pozdrawiam :)