Menu
Gildia Pióra na Patronite

Najtrudniej zacząć...

http://www.youtube.com/watch?v=HvRDvmZOgKg

Najtrudniej jest zacząć żyć od nowa.
Dojrzeć wśród chmur choć skrawek tęczy.
Gdy człowiek żadnych barw nie widzi
prócz siebie smutkiem... innych dręczy.

Trzeba... spróbować żyć na nowo.
Z przyszłością w sercu licząc lata.
W kierunku słońca... twarz wystawiać.
Znów dostrzec wszystkie barwy świata.

W różnych odcieniach ujrzeć zieleń
ciesząc czerwienią maków w trawie.
Wsłuchać jak rosa o poranku
dźwięcznie osiada... na murawie.

Jak... wiatr pochyla kłosy zboża.
Dojrzałe ziarno rozsiewa wokoło.
Szum liści lasów a także gdy echo
przedrzeźnia świergot ptaków wesoło.

Usłyszeć granie polnych świerszczy
i widzieć jak... pająk hamak tka.
Gdy świtem chęć do życia wraca
ta sama którą... chcę mieć ja.

Chcę poczuć ciepło słońca w sercu
by biło szybciej i... radośnie.
By każda z pór... jesień czy zima
byłaby prawie jak... przedwiośnie.

I wraz ze wschodem słońca wstawać
z podziwem patrząc jak budzi motyle.
Zatrzymać czas lub troszkę... zwolnić.
Uwiecznić cudne życia... chwile...

55 170 wyświetleń
395 tekstów
57 obserwujących
  • agniecha1383

    16 July 2013, 16:51

    Dziękuję... wszystkim bez wyjątku serdecznie...a Ciebie Aniu jeszcze... buziakiem częstuję:)
    pozdrawiam:)

  • Gaia

    12 July 2013, 21:42

    Bo szczęście już jest, tylko chcieć go doświadczać
    na dowód że żyjesz
    :)

  • słoneczniki

    12 July 2013, 20:02

    Tak, najtrudniej...

    Piękny wiersz...

  • Seneka 18

    12 July 2013, 18:35

    Kurcze... w Twoim wierszu znalazłem wszystko to, co lubię... motyle, pająki, maki, świerszcze, ptaki, rosę... cudne strofy zaprezentowałaś, jestem pod wrażeniem...
    Masz bardzo bogate wnętrze i wiele widzisz... bo któż by w jednym wierszu potrafił przekazać tyle piękna...
    W dzisiejszym nowoczesnym świecie piękno umyka niedostrzeżone... ludzie gonią za pieniądzem, aby mieć więcej, aby żyć wygodniej...
    Ty nie mijasz piękna, Ty jesteś jego częścią... dotykasz, zachwycasz się... podziwiam Cię...

  • misiek45

    12 July 2013, 06:44

    Cudne słowa wierszem spisane Agnieszko,wyjątkowa jego treść ,w takich chwilach życie zwalnia i ukazuje nam to co kiedyś nam umykało ,pięknie to wyraziłaś-pozdrawiam serdecznie i zabieram jako perełkę do zeszytu :))