Menu
Gildia Pióra na Patronite

Letni poranek...

https://www.youtube.com/watch?v=pitPj_qI_i4

Srebrzą się trawy od rosy porannej.
Nawilgłą ziemię rozgrzewa słońce.
Horyzont się budzi ze snu wczorajszego
i budzi też życie... na łące.

Wietrzyk... rozhuśtał sieci pajęcze
i od niechcenia począł nań grać.
Doszedł do wniosku że lepiej melodią
poruszyć roślinność niżby miał wiać.

Ciszę przerywa świergot ptaków
wtórując stworzyły chórek nie lada.
Gdzieniegdzie snuje się resztka mgły
lecz wkrótce... i ona opada.

Po łące rozpierzchły się barwne owady.
Motyle się wzniosły w powietrze.
Chełpią się pięknem swoich skrzydełek
i tańczą wśród kwiatów na wietrze.

Słońce uśmiecha się w letni poranek
owoce na krzewach czerwieni.
Złocisty jak ono słonecznik... już dojrzał
i chyli się teraz ku ziemi.

Pod starym zmurszałym drzewem opodal
pośród... rozległej zieleni
wirtuoz - świerszczyk walczyka przygrywa
schowany gdzieś w cieniu korzeni.

55 171 wyświetleń
395 tekstów
57 obserwujących
  • Malusia_035

    28 April 2015, 12:20

    Bardzo ładny wiersz

    Pozdrawiam :))

  • 28 April 2015, 01:15

    promyki słońca tańczące na mej twarzy wywołują uśmiech :)
    bardzo ładny wiersz
    pozdrawiam :)

  • Serva me

    27 April 2015, 21:23

    ...uwielbiam słoneczniki :-)
    Piękny wiersz
    Pozdrawiam

  • agniecha1383

    27 April 2015, 21:23

    Witam i pozdrawiam:) A jakże lato w sercu zawsze:)

  • 27 April 2015, 21:20

    Ooo, u Ciebie już lato. :)
    Pozdrawiam. :)

  • krysta

    27 April 2015, 21:20

    Pięknie o wiośnie...radosny wiersz...pozdrawiam serdecznie Agnieszko :)