Menu
Gildia Pióra na Patronite

tuż obok

gdy wszyscy się odwrócą
nie załamuj rąk
cisza jest tylko ścianą
za którą słychać niebo

w szczelinach między gwiazdami
prześwituje dom

samotność to pierwszy stopień
wgłąb siebie
stąd blisko do ludzi
i nie ma innej drogi

nie pytaj
sam wiesz dlaczego

137 939 wyświetleń
1393 teksty
282 obserwujących
  • giulietka

    30 January 2015, 13:45

    Celnie to podsumowałaś, Magdo, dziękuję;)

  • czasem_wciskam_escape

    30 January 2015, 13:27

    ponoć ten, kto nie umie być sam ze sobą, nie potrafi być też i z ludźmi :-)

  • giulietka

    23 January 2015, 14:49

    "Już ci mówiłem, Jem, że mnie nie opuścisz. I wciąż jesteś ze mną. Kiedy oddycham, myślę o tobie, bo wiem, że bez ciebie już dawno byłbym martwy. Gdy śpię i się przebudzam, gdy podnoszę ręce, by się bronić i nawet gdy upadnę, by umrzeć, zawsze będziesz ze mną. Powiedziałeś, że urodziliśmy się i narodzimy ponownie. Myślę, że istnieje rzeka dzieląca dwa światy - żywych i umarłych. Jedyne, co wiem, to że jeśli narodzimy się ponownie, chcę cię spotkać tam - w innym życiu - a jeśli ta rzeka istnieje, to wiem, że będziesz czekał na mnie na jej brzegu, byśmy mogli przekroczyć ją razem.
    "Mechaniczna księżniczka"

  • Adnachiel

    21 January 2015, 18:39

    Pozostanę tu przy tobie, dopóki przychodzić będziesz na brzeg tej rzeki. A gdy pójdziesz spać, ułożę się do snu u drzwi twojego pokoju. A kiedy odjedziesz, podążę twoim śladem. Aż powiesz mi: Zostaw mnie! Wtedy odejdę. Ale do końca moich dni nie przestanę Cię kochać.

  • giulietka

    21 January 2015, 18:34

    Danusiu, w samotnosci mozna odnalezc siebie, a wtedy latwiej dotrzec do innych, taki byl zamysl, ale ja nigdy nie porywam sie na interpretowanie swoich wersow, od tego mam Was i za to dziekuje. Spokojnego wieczoru po wyczerpujacym dniu, buziaki dla Wnusia;)
    Adnachiel, trafiasz bezblednie, tam gdzie droge wskazuje serce, milo, ze wciaz czytasz moje wiersze.

  • Adnachiel

    21 January 2015, 15:57

    Serce o nic nie pyta, ponieważ miłość nie żąda odpowiedzi.

    Dech zapiera, gdy się czyta Twoje wiersze.

  • dana1596

    21 January 2015, 14:45

    "samotność to pierwszy stopień
    wgłąb siebie
    stąd blisko do ludzi
    i nie ma innej drogi"........ I TU BĘDĘ DYSKUTOWAĆ:)
    najtrudniej wyjść do ludzi kiedy już samotność pokochała, jeśli nikt ręki nie poda to do ludzi najdalej...
    A cisza jest zbawieniem:) zwłaszcza po dniu pobytu z moim ukochanym czteroletnim wnuczkiem i takiej ciszy życzę sobie i wszystkim.
    Pozdrawiam ciepło