Menu
Gildia Pióra na Patronite

"Doceńmy"

Doceńmy słowa, zanim te znikną,
I spojrzenia ludzkie, choć czasem puste.
Doceńmy wspomnienia co w myślach nikną,
I dłonie nasze od skazy czyste.

Każdą sekundę w jej chwili istnienia,
A także gdy istnieć przestanie,
Doceńmy to co od lat się nie zmienia,
Nim wspomnieniem się stanie.

Kochajmy wolność, wierność i honor,
Póki są nasze, nieodebrane.
Kochajmy ludzi, póki są obok,
I nim zabiorą nam ich w nieznane...

Kochajmy naszą chwilę,
Doceńmy ten czas, dopóki płynie,
Walczmy o to, co w sercach naszych bije,
I o tę chwilę pokoju...

Bo wkrótce ona minie.

6576 wyświetleń
88 tekstów
3 obserwujących
  • zapach_bzu

    16 July 2018, 17:55

    Dobre przesłanie płynie z Twojego wiersza. Fajnie ujęte w słowa. Pozdrawiam.

  • Naja

    15 July 2018, 23:34

    Zabrzmiało znajomo, moim ukochanym Klasykiem. To dobre skojarzenie.
    :-)