Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pytania

Dlaczego myślimy, że wszystko już znamy?
Czy wszystko, my wszyscy, czy sens jeszcze ma?
Po co i dokąd ta pogoń nas gna?
Od kiedy to wszystko tak ciągnie do dna?
Dlaczego robimy to wszystko dla czegoś?
I czym tak naprawdę to coś dla nas jest?
Gdzie się podziały te dawne wartości?
Prawda i miłość, gdzie miejsce swe ma?
Dokąd udała się wiara w niewinność?
Czystość, romantyzm, czy ktoś o to dba?
Czemu tak płytką miłość dziś jest?
Zawsze to w łóżku skończyć się musi?
A kwiaty, prezenty, słowa wszelakie?
Mają znaczenie dziś jeszcze jakie?
Jak nie, to o co w tym teraz chodzi?
Przelecieć, obmacać, nic więcej dla Cosi?
Wyrzucić do kosza wartości wiekowe?
Zniszczyć, zniweczyć i zmienić na nowe?
Czym wtedy będziemy życie kierowali?
Wstrzemięźliwość i cnota, gdzie się podziali?
Że czas coraz szybciej, że coraz go mniej?
Czy zegar przyśpiesza, czy tyka jak tykał?
Więc czemu wciąż twierdzisz, że gdzieś Ci umyka?
Może życie tylko przez palce przecieka?
Zbytnio spłaszczone by formę trzymało?
Jeszcze by się może spłaszczyć udało?
Na co wciąż zmieniasz i nowe formujesz?
Czym stare wartości tak bardzo przypiekły?
Stary ten budzik na biurku wciąż tyka?
Tyle już lat i jeszcze mu się chce?
Przypomnieć Ci pragnie te lata młodości?
Wydaje to Ci się, a może i nie?

919 wyświetleń
13 tekstów
1 obserwujący
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!