Menu
Gildia Pióra na Patronite

A porankiem śpiew.

Czarna czerń nieba
To noc do spania
Cie ze sobą zabiera

Nagle znikąd dziwny wiatr
Który okrąża cały świat
Ciemne i gęste chmury
Wirujące pyłu kominy

To burza złowroga
Co błyskiem przed
Swoim hukiem ostrzega
Wylewając wodę wnet

Burza ma wiele wad
Burza ma wiele zalet
A na koniec nocy
Odchodzą ciemne obłoki

Wstaje purpura
Czerwieni góra
Słońca wielki blask
Znów poranek
Zacząć czas

A porankiem śpiew
Ptaków piękny natury zew
Z kałuży wróbelek wodę pije
Swe piórka w dziwny sposób umyje
Dziwny, bo wykąpie się w piasku
Z samego rana brzasku

Słońce coraz wyżej i wyżej
Po nieboskłonie od wiek wieków goni
A księżyc zawsze z nocą swą go dogoni

Wiatr dla ochłody
Wiatr dla przenoszenia nasion

Woda dla ochłody
Woda dla podlewania nasion

Słońce do ogrzania
Słońce do energii dodania roślinom

Co z tych nasion wyrośnięty plon
W nieskończoność życie daje Nam

http://www.youtube.com/watch?v=6Udold4Pj6s

66 748 wyświetleń
1128 tekstów
102 obserwujących
  • M44G

    30 June 2013, 18:34

    Jak i ja Ciebie Droga Agnieszko.

  • misiek45

    30 June 2013, 18:28

    I tak z ciemnych stron burzliwej nocy wyłonił się piękny poranek radosny rześki i pełen życia,super przejście i świetny wiersz -pozdrawiam serdecznie Marjanie:)

  • M44G

    30 June 2013, 18:10

    Ciepłych poranków Tobie Droga Krysiu życzę.