Menu
Gildia Pióra na Patronite

CO MI TAM..

Co mi tam piękno róż, ogrodów?
Co mi tam świata cuda wszystkie,
Gdy Ciebie nie ma? Z tego powodu
Wszystko jest tylko gromu błyskiem.

Co mi tam uśmiech? Niech przepada,
Jeśli się nie mam roześmiać komu.
Łez deszcz na stopy moje pada
Wszystko jest tylko błyskiem gromu.

Co mi tam szczęście, gdy go nie czuję?
Wszystko ponurą jest nawałnicą.
Co mi tam radość, gdy rozpacz kłuje
A niebo huczy błyskawicą?

Co mi tam życie? Brak mi Ciebie
Ponure gnębi mnie milczenie
Myśli jak burza mkną po niebie
Nic nie ma, tylko trwa cierpienie.

Los mi wyrywa szczęście z dłoni
Ponura cisza w całym domu.
Na niebie chmura chmurę goni
I wszystko tylko błyskiem gromu.

Kazimierz Winnicki
(wszelkie prawa zastrzeżone)

19 200 wyświetleń
169 tekstów
4 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!