Menu
Gildia Pióra na Patronite

Cicha noc
Wybrzmiały już życzenia
Sformułowano
Swoje oczekiwania
wobec siebie
i nawzajem

Prysło napięcie
Jak dobrać słowa
Bo pustka
Głucha noc

Oczekiwanie
Czy już można
Przejść
Do konsumpcji
Opłatka i grzybowej
Bóg się narodzi
O północy
W kościele

103 446 wyświetleń
1204 teksty
141 obserwujących
  • szpiek

    27 December 2016, 12:06

    Też, chodzi o to, że Wigilia stała się tylko takim obowiązkowym rytuałem, ważniejsze jest jak ktoś już pisał na Cytatach , jaką sukienkę ubrać, czy pójść do fryzjera i czy pierogi się nie rozkleiły.

  • onejka

    27 December 2016, 10:55

    Schemat ? tak odebrałam ten wiersz, jedno po drugim, jak co roku...

  • fyrfle

    27 December 2016, 08:27

    To nie jest tak. Bóg się odradza w nas codziennie, a spotykamy się przy wigilijnym stole by się pośmiać i w radości pobyć ze sobą, jedząc smacznie i pijąc smacznie. Bóg nie rodzi się o północy, jeżeli w ogóle tam jest?! To jest własnie nasze zafałszowanie, bo opłatek to codzienny czyn dobra, a nie przełamywanie się ciastem po pasterce i ściskanie sobie dłoni oraz składanie życzeń ludziom, którzy są obcy, a codziennie przeważnie są też złymi ludźmi.