Menu
Gildia Pióra na Patronite

kielich

chciałbym wznieść
ten kielich goryczy
w toaście
za polityków
obietnice dobra wszelakiego
przyobleczone
w piękne kłamstwa słowa

wypijmy mili moi
choć cierpki smak tego wina
za kłótnie sejmowych koleżków
(w naszym jakoby imieniu)
o rzeczy błahe
wzmianki nawet niegodne
by brutalna prawdę
głęboko schować
pogardę dla tego motłochu
który ma wybrać
i nie rozliczać z obiecanek

ostatnią zaś kroplę
co na dnie została
za nas wlejmy w nasze gardła
byśmy ich wszystkich
przetrwali

159 517 wyświetleń
1079 tekstów
54 obserwujących
  • Nutka67

    18 February 2011, 23:30

    Amen...

  • marka

    18 February 2011, 20:20

    Adamo!
    Na Ciebie zawsze można liczyć.
    To tekst jakiego potrzebowałem.
    Super nasze z podwórek kraju.
    Pozdrawiam.