Menu
Gildia Pióra na Patronite

***

Żyła tylko dla niego, tylko dla tej miłości,
Bez świata przychylności do jego serca dążyła,
Jednak ta miłość co w sercu jej gości,
Lico jej śmiercią zakryła.

Kamienna mogiła w kaplicy cmentarnej,
Skrywa ciało ukochanego,
Dowód to śmierci ofiarnej,
On dla niej, ona dla niego.

Dusze ich razem tańczą na niebiosach,
Choć ciała spoczywają każde w innym grobie,
Z nim jest prawdziwie szczęśliwa na nieba kresach,
Wbrew wszystkim, wbrew ojcu, wbrew chorobie.

#17

1694 wyświetlenia
15 tekstów
20 obserwujących
  • Andrea

    1 June 2010, 18:08

    Piękny wiersz....