Menu
Gildia Pióra na Patronite

Kwiaty dla W

Teksty z obrazami - Kwiaty dla W - exsilentio
Kwiaty dla W - exsilentio

Żyjemy w korkach, pościgach,
Trąbiąc na wyprzedzane życie.
Nieważne w jakich grasz ligach,
lecz czy z peletonem zdążycie.
Kiedy się potkniesz - panika.
Klniesz na wszystkich dookoła,
Bo Twój peleton już znika
I chyba dogonić nie zdołasz.
Lecz kiedy upadniesz tragicznie,
Nie tak zwyczajnie, tak całkiem,
Zobaczysz jak te wyścigi uliczne
Są miałkie.
Wczoraj upadłem popchnięty.
Krew nie przestanie już kapać,
Ale dostrzegłem, zwinięty,
Co zanieść na koniec świata.
Niewiele, szczerze ujmując.
Wspomnienie jedno, czy drugie,
Wiarę, nadzieję i miłość,
Choć tą ostatnią z trudem.
Inni zazdroszczą zdobyczy.
Szarpią za ręce i pchają,
Ale jak długo i mocno się ćwiczy,
Nie puścisz jej z dłoni padając.
Wstaję powoli obity.
Poprawiam się po poniewierce,
A uśmiech nie schodzi z orbity,
Bo w garści wciąż trzymam serce.
Ot, ludzkie wysiłki dziś na nic,
Mimo ogromnych starań.
Ja wciąż wdrapuję na szaniec,
Mimo, że z krwawią kolana.
Dlatego kupiłem Ci kwiaty.
Za dobro, co mi zrobiłaś,
Za troskę i sny bogate,
Za to, że ze mną byłaś.
Nikt ich nie skradnie i zniszczy,
Nikt nie wie, gdzie je przechowam.
Dotrwają do Twoich dni przyszłych,
Bo żyją te kwiaty w mych słowach.
Choćby słońce już zgasło,
Na Drodze zabrakło Mleka,
Choćbym ja nawet zasnął,
Te kwiaty będą wciąż czekać.
A kiedy otworzysz oczy,
I kiedy zapragniesz nas znów,
To spośród wierszy warkoczy
Wysypią się kwiaty dla W.

Quid Quidem

41 487 wyświetleń
573 teksty
6 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!